Lifestyle

COLUMN / HET GROTE VERSCHIL TUSSEN DIK EN DUN

22 January, 2016
thee

Let me introduce you this new blog issue; the Column. From now on ‘m trying to write a column about life one day in a week.
Fact is that I think my English isn’t good enough to write down all my emotions & feelings in English, so that’s why they’re written in Dutch. Sorry for the non-Dutchies! I’m going to do my very best to write them in English soon!

‘Anorexic’, verscheen op mijn telefoon. Ik had een foto op Instagram geplaatst van een playsuit die ik geweldig vind & graag wil hebben voor mijn trip naar Thailand. De foto van een model van One Teaspoon met echt een stunning lichaam, tenminste, als je het mij vraagt.. Anorexic? Nee, gewoon een fit model. En dan nog: waarom die reactie? Waarom zijn dit soort reacties überhaupt nog toegestaan? Ik word er ziek van..

Vanaf mijn 12e krijg ik ook zo nu en dan dat soort commentaar: ‘Eet eens wat meer, wat heb jij een dunne armpjes, hoeveel eet jij op een dag?’
Ik weet nog goed: Ik zat in groep 8 en deed mee aan een groot Triviant spel, georganiseerd door Jochem van Gelder (Ja, die van Praatjesmakers en Willem Wever). We wonnen de finale en werden gefeliciteerd door meneer van Gelder, en ja hoor.. Ik kreeg een hand, hij pakte mijn arm en zei: ‘Je moet wel wat meer gaan eten hoor!’. Pardon?! Stond ik daar als een klein 12 jarig meisje met m’n bek vol tanden. Ten eerste: waar bemoei jij je in godsnaam mee? En ten tweede: hoe haal je het in je hoofd om zoiets tegen een ‘bijna-puber’ te zeggen? Voel je jezelf er nu beter door?
En zo kan ik nog wel even doorgaan met opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg & soms zelfs nog steeds krijg. Ik ben gewoon slank, en ja, ik heb dunne armen, so what?!

Waar je ook mee dood wordt gegooid is de ‘Real Beauty’ campagne van Dove. Als tegenkeer van de ‘Love My Body’ campagne van Victoria’s Secret waar slanke modellen in te zien zijn, wordt er door Dove gedaan alsof dit geen ‘Real Beauty’s’ zijn? Nee, de ‘Real Beauty’s’ zijn de vrouwen met een maatje meer. Ligt het aan mij of worden de slanke vrouwen hier nu weer onderuit gehaald?

Zeggen dat iemand dik is, is ten strengste verboden. Maar zeggen dat iemand dun is of zelfs anorexia heeft, mag wel? Hier gaat toch echt iets verkeerd als je het mij vraagt. Kap gewoon met die onzin en kijk eerst eens naar jezelf voordat je je mond open trekt. Niets is erger dan iemand onderuit halen om jezelf beter te gaan voelen. Dus slank of een maatje meer, wat maak het uit!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Inez 27 January, 2016 at 5:22 pm

  Wauw – wat erg! Jammer dat mensen hun (negatieve) meningen over anderen nog vaak uitsproeien, in plaats van gewoon voor zich te houden. En dat geldt niet alleen voor meningen over het menselijk lichaam ben ik bang. Bedankt dat je het onder de aandacht brengt. Van wat ik van de foto’s mag geloven zie je er goed uit, maar dat komt denk ik ook omdat je uitstraalt dat je goed in je vel zit. Ik denk dat dat het belangrijkste is: zo lang je gezond bent en je nergens om vraagt is het de eigen taak om je om jezelf te bekommeren.

 • Reply Lorena 22 January, 2016 at 9:26 pm

  Goed stuk! Niemand zit op andermans ongevraagde en niet relevante mening te wachten. Mijn ervaring is dat mensen die vask zo iets over een ander meldden zelf onzeker zijn! Ik heb het zelf wel vaak juist andersom meegemaakt. En tegenwoordig lijkt t inderdaad alsof dun/slank niet ok is. Ieder lichaam is anders en ok, niemand die daar het recht heeft om iets over te zeggen. Je bent prachtig sietske! Maar goed dat je het onder de aandacht brengt!

 • Reply Annora 22 January, 2016 at 8:40 pm

  Ben het helemaal met je eens.. dan te dik dan te dun… wat maakt het uit als je gezond bent en fit dan is het toch prima!
  Trouwens ook super leuk dat je een column doet!

 • Reply Marcella 22 January, 2016 at 2:29 pm

  Helemaal mee eens!! Fat shaming is niet ok, maar skinny shaming ook niet!

 • Leave a Reply

  Security Question *

  3 × 1 =